a

Facebook

Twitter

Copyright 2018 Avcristianionpopescu.ro.
All Rights Reserved.

8:00 - 20:00

Suna de Luni pana Vineri.

(0725) 938-984

Contacteaza-ne!

Facebook

LinkedIn

Search
Menu
 

Poate un angajator sa oblige salariatii sa efectueze concediul de odihna in perioada programata?

High moral and ethics standards.
Avocat Cristian Ion Popescu > Legal Advice  > Poate un angajator sa oblige salariatii sa efectueze concediul de odihna in perioada programata?

Poate un angajator sa oblige salariatii sa efectueze concediul de odihna in perioada programata?

UN ANGAJATOR POATE OBLIGA SALARIATII SA EFECTUEZE CONCEDIUL DE ODIHNA IN PERIOADA PROGRAMATA?

Este foarte important ca orice angajator sa inteleaga ca dreptul la concediul de odihna este un drept garantat si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Aceste aspecte sunt reglementate de art. 144 din Codul muncii, care mai precizeaza si ca dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor, indiferent de situatie.

Dar un angajator poate obliga angajatii sa isi ia concediu intr-un anumit interval stabilit in prealabil?

Iata un caz concret prezentat pe PortalCodulMuncii.ro“Rog sa-mi spuneti daca angajatorul are parghie legala de a-si trimite angajatii fortat in concediu de odihna, in conditiile in care acestia nu si-au efectuat concediul de odihna aferent 2017 conform programarii efectuate in decembrie 2016. De asemenea, e legal ca printr-o nota interna sa le aduc salariatilor la cunostinta ca dreptul la concediul de odihna restant neefectuat in intervalul legal de 18 luni, se pierde?”

Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Incepem prin a mentiona ca da, este posibil ca angajatorul sa forteze salariatii sa efectueze concediul de odihna in perioada in care au fost programati prin introducerea in Regulamentul intern a unei clauze potrivit careia neefectuarea concediului de odihna in perioada programata.

In lipsa unor motive obiective, este considerata abatere disciplinara si sanctionata.

Vizazi de sanctiuni, acestea pot fi stabilite in functie de nerespectarea planificarii de efectuare a concediului de odihna si pot fi regasite la art. 248 din Codul muncii.

In ceea ce priveste a doua intrebare, raspunsul este nu, o astfel de nota este lovita de nulitate.
Dreptul la concediul de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor si nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari (art. 144 din Codul muncii).

In acest context, salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate (art. 38 din Codul muncii).

In concluzie, salariatii au dreptul la concediul de odihna anual in natura si nu pot renunta la acest drept.

 

Sursa: http://legislatiamuncii.manager.ro

Call Now Button